Γειά σου Jubilee !
Καταρχάς είσαι σε πολύ καλό δρόμο !
Το γυμναστήριο μαζί με μια καλή διατροφή θα σου αλλάξει την ζωή στην κυριολεξία.
Προσωπικά, η Atkins ήταν ό,τι καλύτερο έκανα στον εαυτό μου, μου έμαθε πόσο τεράστια σημασία έχει η ποιότητα των θερμίδων που παίρνω (πρωτεινες-υδατάνθρακες) ωστόσο δεν μου άρεσε η λιπαρότητά της. Εν συνεχεία δοκίμασα μια εξίσου high-protein δίαιτα, την Dukan αλλά πλέον κάνω μια διατροφή πλούσια σε πρωτείνες, με λίγους υδατάνθρακες και μόνο καλά λίπη (ελαιόλαδο, αμύγδαλα, ψάρια, natural φυστικοβούτυρο) συν το γυμναστήριο, ένας συνδυασμός ο οποίος είναι ό,τι καλύτερο.
Πάμε στο θέμα μας. Θα σου πω στο τέλος ποιά μάρκα παίρνω (βασικά παίρνω διάφορες), απλά δυό λόγια πρώτα για τις πρωτείνες σε σκόνη. Εφόσον ξέρεις τι κυκλοφορεί μετά το ποιά μάρκα/γεύση θα πάρεις θα είναι πολύ εύκολο.
Οι πρωτείνες σε σκόνη (τύποι, όχι μάρκες) είναι οι εξής: whey protein (δηλαδή ορού γάλακτος), αυγού, σόγιας και καζείνης (επίσης παράγωγο του γάλακτος).
Για να κάνεις atkins παίρνω ως δεδομένο ότι δεν είσαι vegeterian. Απορρίπτουμε λοιπόν του αυγού (δυστυχώς μιας και είναι άριστη πηγή πρωτείνης) λόγω κόστους, της σόγιας λόγω γεύσης και ποιότητας και η καζείνη είναι "αργή" πρωτείνη (την παίρνουν οι bodybuilders ως το τελευταίο γεύμα τους, πριν κοιμηθούν)
Επομένως αγοράζουμε whey protein η οποία είναι μακράν και η πιο διαδεδομένη γιατί έχει πολλά αβαντάζ: τιμή, γεύση, υψηλή βιοδιαθεσιμότητα. Από εκεί και πέρα, η whey protein διατίθεται σε 3 μορφές:
- Isolate (η καθαρότερη μορφή με το υψηλότερο ποσοστό πρωτείνης αλλά δυστυχώς είναι ακριβή, την καταναλώνουν οι hardcore bodybuilders)
- Concentrate (ελαφρώς λιγότερο καθαρή με ελάχιστους υδατάνθρακες-λακτόζη βασικά- και ελάχιστα λίπη) και
- Blend (που είναι μείξη των δύο παραπάνω)
Οι περισσότεροι καταναλώνουν τις δύο τελευταίες κατηγορίες (κι εγώ επίσης !)
Αυτήν την περίοδο έχω την "Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard" με γεύση "cookies n cream", που είναι πολύ εύγεστη. Έχω δοκιμάσει επίσης από την ίδια μάρκα τις γεύσεις "Double Rich Chocolate" και "Rocky Road" που είναι εξίσου σούπερ.
Παίρνω τον "κουβά" των 5lbs (2,3kg) και μου πάει πάνω από μήνα. Δυστυχώς στην Ελλάδα κάνει γύρω στα 65ευρώ απ'ότι βλέπω στο ίντερνετ τώρα (εγώ παραγγέλνω από εξωτερικό, σου προτείνω να κάνεις το ίδιο όταν θα αρχίσεις να αγοράζεις συστηματικά).
Μια πιο οικονομική -ελαφρώς λιγότερο καθαρή- πρωτείνη είναι η "VPX Syngex" με γεύση "cookies n cream" (όχι βανίλια, cookies n cream λέμε !) η οποία έχει ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΕΥΣΗ (αν την δοκιμάσεις θα καταλάβεις τι εννοώ !). Πρόσφατα που είχα ξεμείνει χριστουγεννιάτικα, την είχα αγοράσει 45ευρώ από ένα κατάστημα με πρωτείνες στις Σέρρες.
Μην διστάσεις να επενδύσεις ένα 50ευρω σε πρωτείνη. Αξίζει πραγματικά. Εκτός από μεταπροπονητικό γεύμα (δηλαδή βάζεις ένα σκουπ σε ένα shaker και μετά την προπόνηση το γεμίζεις με νερό -ή γάλα για ακόμα πιο γευστικό- και το πίνεις) μπορείς να την βάλεις την πρωτείνη στα φαγητά σου, για γλυκά, smoothies κλπ. Με λίγα λόγια, δεν πρόκειται να σου μείνει στο ράφι.
Επίσης, μην σε απασχολεί το θέμα της μάρκας. Κοίταζε την τιμή, την γεύση και όσον αφορά την περιεκτικότητα, κοίτα να έχει 20-25γρ πρωτείνη ανά scoop (30γρ). Το scoop είναι ένας δοσομετρητής που θα τον βρεις κάπου μέσα στην πρωτείνη που θα αγοράσεις.
Πίστεψέ με, δεν θα το μετανιώσεις. Κοίτα σε αυτό το link την Tiffani Forni, μια πολύ διάσημη αμερικανίδα αθλήτρια/fitness model η οποία δες πως ξεκίνησε, φορτωμένη με πολλά κιλά και δες τι σώμα έκανε
http://www.bodybuilding.com/fun/tiffany_forni.htm
Με καθαρή διατροφή πλούσια σε πρωτείνες και ένα συνεπές πρόγραμμα με βάρη.
Κάτι τελευταίο. Μην φοβάσαι τα βάρη. Δεν πρόκειται να γίνεις "φουσκωτή". Φουσκωτός γίνεσαι (είτε είσαι άνδρας είτε γυναίκα, βασικά οι άνδρες έχουν τεστοστερόνη οπότε δυναμώνουν πιο εύκολα) με παράνομες ουσίες (ορμόνες βασικά), διεγερτικά, πολύ φαγητό και πολλή προπόνηση. Φουσκωτός δεν γίνεσαι ούτε τυχαία, ούτε καταλάθος.
Μην φοβηθείς να σηκώσεις κιλά και βγάλεις την τελευταία επανάληψη με το ζόρι ή και καθόλου.
Επίσης μην φτάσεις στο άλλο άκρο και με υπερβολικά πολλά κιλά τραυματιστείς.
Βρες το σωστό φάσμα στο οποίο θα κινηθείς με την βοήθεια του γυμναστή σου.
Και πάλι καλή τύχη ολόψυχα, κι αν νομίζεις οτι μπορώ να βοηθήσω κάπου με μεγάλη μου χαρά !