Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή

Πώς ξεκινάω την διατροφή;

Αποφεύγουμε δια ροπάλου : Ψωμί, ρύζι, πατάτες, μακαρόνια, αλεύρι, όσπρια, ζάχαρη.

Βασική αρχή
Δεν βάζουμε στο στόμα μας οτιδήποτε δεν ξέρουμε την ποσότητα υδατανθράκων που περιέχει. Καλύτερα να μην το φας καθόλου παρά να υπερβείς την επιτρεπτή ποσότητα υδατανθράκων.

Γενικοί κανόνες
Η ποσότητα υδατανθράκων που περιέχει μία τροφή είναι οι υδατάνθρακες, μείον τις φυτικές ίνες. Εκτός από τα λαχανικά, όλες οι υπόλοιπες τροφές περιέχουν ελάχιστη ποσότητα φυτικών ινών.

Τρώμε άφοβα οποιοδήποτε κρέας/αυγό/ψάρι/κοτόπουλο/τυρί.
Τρώμε άφοβα λιπαρά.
Τρώμε λαχανικά, σε λογικές ποσότητες.
Τρώμε λίγα φρούτα.

Δεν μετράμε θερμίδες. Μετράμε υδατάνθρακες.

Όταν τρώμε έξω :
Σουβλατζίδικο : Καλαμάκι, γύρος, κοτόπουλο, λουκάνικο, όλα χωρίς πίτα ή ψωμί. Τζατζίκι. Προσοχή στο μπιφτέκι. Μπορεί να έχει ψωμί.
Πιτσαρία : Σαλάτα του σεφ. Μανιτάρια. Ομελέτα. Το πάνω μέρος τις πίτσας (χωρίς το ψωμί)
Goody's - McDonalds : Σαλάτα του σεφ, ή οποιαδήποτε σαλάτα.

Η σαλάτα ή μια ομελέτα είναι μια εύκολη λύση όταν είμαστε έξω. Μια σαλάτα θα καλύψει περίπου το 1/3 των υδατανθράκων που χρειαζόμαστε ημερησίως.

Πίνουμε :
Όλα τα αναψυκτικά light, καφέ, τσάι, ουίσκι, βότκα, τζιν. Με μέτρο το κρασί. Καθόλου μπύρα.


Άσχετες συμβουλές
Επειδή πάντα κάποιος θα προσέξει ότι δεν τρώμε τα...πάντα...λέμε απλά ότι δεν μας αρέσει η συγκεκριμένη τροφή ή ότι έχουμε αλλεργία!
Επειδή πάντα κάποιος θα πει ότι δεν χρειαζόμαστε δίαιτα, λέμε ότι είναι εντολή γιατρού, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.
Γενικά όταν είμαστε σε δύσκολη θέση, απέναντι σε πιεστικούς ανθρώπους, λέμε το "αν το φάω θα πεθάνω" και τους βάζουμε στην θέση τους.
Έχουμε πάντα μαζί μας την ζαχαρίνη μας.
Όταν πηγαίνουμε σε σπίτια φίλων, μπορούμε να παίρνουμε πάντα την κόκα κόλα μας, ή κάτι ειδικό που έχουμε φτιάξει ειδικά για μας, ώστε να μην τους βάζουμε σε κόπο.
Όταν μιλάμε με γυναίκες, είναι ευκολότερο να το περάσουμε ως δίαιτα. Όλες οι γυναίκες αισθάνονται τύψεις που δεν προσέχουν την διατροφή τους!
Οι δυσκολότερες περιπτώσεις, είναι όταν χρειάζεται να δώσουμε εξηγήσεις σε τρίτους-ηλίθιους-πιεστικούς-εκνευριστικούς. Αν θέλουμε τους λέμε την ιστορία. Αν δεν θέλουμε τους αντιμετωπίζουμε με στυλ "δεν θα το συζητήσουμε τώρα", "δεν θα μου πεις εσύ τι θα κάνω", "απαιτώ να με σεβαστείς" κλπ.

Πώς εφαρμόζω την δίαιτα Άτκινς για να χάσω βάρος;

Η δίαιτα Άτκινς όπως γνωρίζουμε βασίζεται στην χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων. Βασικός της σκοπός είναι η απώλεια βάρους, αν και όπως πλέον γνωρίζουμε χρησιμοποιείται και στην αντιμετώπιση της φωτοευαισθησίας. Έχουμε ήδη αναφέρει εδώ τις βασικές αρχές της δίαιτας Άτκινς. Ας δούμε λοιπόν τώρα πώς εφαρμόζουμε στην πράξη την διατροφή αυτή.

Η δίαιτα Άτκινς χωρίζεται σε 4 φάσεις.

Η 1η φάση ονομάζεται Induction ή επαγωγή.

Η 1η φάση διαρκεί 14 ημέρες. Κατά την διάρκεια της πρέπει η συνολική ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων να μην ξεπερνά τα 20 γραμμάρια.

Στην φάση αυτή μπορούμε να τρώμε άφοβα κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά, λίπη. Τρώμε με μέτρο λαχανικά και γαλακτοκομικά και ελάχιστα φρούτα. Δεν τρώμε καθόλου πατάτες, μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, ψωμί, ζάχαρη.


Η 2η φάση ονομάζεται Ongoing Weight Loss ή συνεχής απώλεια βάρους.

Η 2η φάση δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια. Κατά την διάρκεια της η συνολική ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων αυξάνεται στα 25 γραμμάρια. Ανά εβδομάδα προσθέτουμε 5 γραμμάρια υδατανθράκων μέχρι το σημείο που μειώνεται ο ρυθμός που χάνουμε βάρος.

Στην φάση αυτή μπορούμε να τρώμε άφοβα κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά, λίπη. Μπορούμε να αυξήσουμε τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά και να προσθέσουμε μερικά φρούτα. Δεν τρώμε καθόλου πατάτες, μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, ψωμί, ζάχαρη.


Η 3η φάση ονομάζεται Pre-Maintenance ή προ-συντήρηση.

Η 3η φάση δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια. Ανά εβδομάδα προσθέτουμε 10 γραμμάρια υδατανθράκων μέχρι το σημείο που χάνουμε λιγότερο από μισό κιλό την εβδομάδα.

Στην φάση αυτή μπορούμε να τρώμε άφοβα κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά, λίπη. Μπορούμε να αυξήσουμε τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά και να προσθέσουμε μερικά φρούτα. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγες πατάτες, μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, ψωμί, ζάχαρη.


Η 4η φάση ονομάζεται Lifetime Maintenance ή συντήρηση.

Η 4η φάση διαρκεί για μια ζωή. Έχοντας μάθει το ανώτατο επιτρεπτό ημερήσιο όριο υδατανθράκων που μπορούμε να καταναλώνουμε διατηρούμαστε σε αυτό, ώστε να διατηρούμε πάντα το επιθυμητό βάρος.

Στην φάση αυτή μπορούμε να τρώμε άφοβα κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά, λίπη. Μπορούμε να αυξήσουμε τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά και να προσθέσουμε μερικά φρούτα. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγες πατάτες, μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, ψωμί, ζάχαρη.


Σημείωση :
Αν και η δίαιτα Άτκινς χρησιμοποιείται ευρέως για απώλεια βάρους, έχει μεγάλη σημασία να παραμείνουμε σε αυτή και μετά την απώλεια των περιττών κιλών μας. Αν επιστρέψουμε στον παλιό τρόπο διατροφής μας, σιγά σιγά θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε.

Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι πως αν και την ονομάζουμε δίαιτα, πρόκειται ουσιαστικά για έναν τρόπο διατροφής ο οποίος εκτός από τα πολλά ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό μας, μας προσφέρει καλή ποιότητα ζωής.

Διατροφή Χαμηλή σε Υδατάνθρακες ή Δίαιτα Άτκινς

Η δίαιτα Άτκινς πήρε το όνομα της από τον καρδιολόγο γιατρό Ρόμπερτ Άτκινς, ο οποίος περί τις αρχές του 1970 υποστήριξε ότι η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Βασικά ο Άτκινς δεν έλεγε τίποτα νέο, αφού αυτό ήταν γνωστό ήδη από τα τέλη του 1860. Ήταν όμως ο πρώτος που βάλθηκε έναν αιώνα μετά να υποστηρίξει την θεωρία του, παρά τις αντιδράσεις από την ιατρική κοινότητα. 30 χρόνια μετά και 3 χρόνια μετά τον θάνατό του χιλιάδες άνθρωποι ορκίζονται στο όνομα του ανθρώπου που έκανε σε όλο τον κόσμο γνωστή την κετογενή δίαιτα.

Θεωρία : Το σώμα μας αποτελείται από 3 βασικά συστατικά. Πρωτεϊνες, λίπος και νερό. Αν ψάχνετε τους υδατάνθρακες δεν θα τους βρείτε σε μόνιμη βάση στο σώμα μας. Οι υδατάνθρακες αποτελούν την βενζίνη του σώματος, την εύκολη λύση όταν χρειαζόμαστε ενέργεια. Ο οργανισμός μας "καίει" λοιπόν τους υδατάνθρακες προκειμένου να λειτουργήσει. Οι υδατάνθρακες αποτελούν βασική πηγή γλυκόζης, η οποία είναι απαραίτητη για την λειτουργία του σώματός μας.

Τι γίνεται όμως όταν στον οργανισμό μας δεν βρίσκονται υδατάνθρακες; Ο οργανισμός μας αρχίζει να καίει το λίπος για να το χρησιμοποιήσει ως ενέργεια. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται κέτωση και αφορά την διάσπαση του λίπους για την παραγωγή ενέργειας και κατά συνέπεια γλυκόζης. Έτσι ο οργανισμός εξακολουθεί να λειτουργεί σωστά, παρόλο που η διαδικασία αυτή είναι πιο πολύπλοκη. Σαν επακόλουθο έχουμε την μείωση του λιπώδους ιστού στο σώμα και την αύξηση της πρωτεϊνικής μάζας.

Μύθος : Η κέτωση είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό.
Αλήθεια : Η κέτωση συχνά μπερδεύεται με την κετοαξίδωση, μια όντως επικίνδυνη λειτουργία για τον οργανισμό. Η ίδια η κέτωση είναι μια απολύτως φυσιολογική λειτουργία του οργνισμού μας.

Μύθος : Η μεγάλη πρόσληψη λιπαρών μπορεί να αυξήσει τα καρδιακά νοσήματα ή να έχει επιβλαβείς συνέπειες για τον οργανισμό, όπως αυξηση της χοληστερόλης κλπ.
Αλήθεια : Η πρόσληψη λιπαρών όπως αυτά που βρίσκονται στα ψάρια, το αυγό, το ελαιόλαδο και γενικά μονοακόρεστων λιπαρών είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας. Η πρόσληψη επεξεργασμένων λιπαρών ουσιών έχει πάντα άσχημες συνέπειες για την υγεία μας.

Μύθος : Η δίαιτα Άτκινς απαγορεύει τα φρούτα και τα λαχανικά.
Αλήθεια : Η δίαιτα Άτκινς προτρέπει την λήψη φυτικών ινών. Βασική αρχή της δίαιτας είναι το "eat your veggies" (τρώτε τα λαχανικά σας), μια και οι φυτικές ίνες δεν προσμετρόνται στο ισοζύγιο των υδατανθράκων. Τα φρούτα που περιέχουν από μόνα τους ζάχαρη πρέπει να τρώγονται όντως σε μικρές ποσότητες.

Μύθος : Η μεγάλη κατανάλωση αυγών μπορεί να ανεβάσει την χοληστερίνη.
Αλήθεια : Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες ο άνθρωπος πρέπει να τρώει καθημερινά ένα αυγό! Τα αυγά δεν έχουν καμία σχέση με την χοληστερίνη γιατί ο τύπος χοληστερίνης που έχουν, ανήκει σε αυτό που ονομάζουμε καλή χοληστερίνη.

Μύθος : Η μεγάλη πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να προκαλέσει καρδιακά νοσήματα.
Αλήθεια : Η μεγάλη πρόσληψη πρωτεϊνών δεν είναι βλαβερή για τον οργανισμό, εφόσον αυτά δεν συνοδεύονται από ζωϊκά λίπη. Ο οργανισμός μας αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από πρωτεϊνες (μυϊκό ιστο).

Μύθος : Η δίαιτα Άτκινς αποτελεί έναν τρόπο γρήγορης απώλειας βάρους.
Αλήθεια : Η δίαιτα Άτκινς, η κετογενής δίαιτα, αποτελεί τρόπο ζωής. Αν και η δίαιτα δεν έχει περιορισμό θερμίδων, είναι φυσιολογικό πως η υπερβολική κατανάλωση τους θα οδηγήσει στην αύξηση του βάρους.


Οφέλη : Με την υιοθέτηση της δίαιτας Άτκινς ως τρόπου ζωής, ο άνθρωπος βλέπει σημαντικές αλλάγες όχι μόνο στο βάρος του αλλά και στην υγεία του γενικότερα. Επειδή το λίπος αντικαθίσταται σιγά σιγά από μυϊκό ιστό, βλέπει μείωση του όγκου του, ακόμη και αν έχει διατηρήσει το ίδιο βάρος. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα κιλό λίπους καταλαμβάνει περίπου τον διπλάσιο όγκο από ένα κιλό μυϊκού ιστού.
Επίσης παρατηρείται αύξηση των σωματικών αντοχών, μεγαλύτερες αντιστάσεις στις ασθένειες, καλύτερη εξωτερική και εσωτερική εικόνα.
Τέλος μετά από έρευνες αποδείχθηκε ότι η δίαιτα Άτκινς βοηθά αποτελεσματικά τους επιληπτικούς. Οι συμπτώματα σταματούν και τα συμπτώματα εξαφανίζονται.

Παρενέργειες : Δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κάποια σοβαρή παρενέργεια της δίαιτας Άτκινς. Πρόσκαιρη απώλεια τριχών ή επιμήκυνση κύκλου έχουν παρατηρηθεί, αλλά είναι προσωρινά συμπτώματα μέχρι ο οργανισμός να προσαρμοστεί στον νέο τρόπο διατροφής.

Βασικά χαρακτηριστικά : Η δίαιτα βασίζεται στην χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες μειώνονται στους 20 για τις πρώτες 15 μέρες και μετά αυξάνονται σταδιακά, παραμένοντας όμως πάντα κάτω από το "φυσιολογικό" όριο.

Τροφές : Επιτρέπονται τα κρέατα πάσης φύσεως και τα λίπη καθώς και τα γαλακτοκομικά, τα τυριά, τα αυγά, τα λαχανικά και μερικά φρούτα. Απαγορεύεται δια ροπάλου η ζάχαρη, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι, το ψωμί, τα όσπρια.