Άρθρα

Άρθρα από εξωτερικές πηγές σχετικά με την διατροφή μας.

Σοκολάτα για ανίχνευση του... καρκίνου

Γλυκές τροφές και διεξαγωγή μαγνητικής τομογραφίας μπορούν να δείξουν την πρόσληψη γλυκόζης από τους όγκους
Σοκολάτα για ανίχνευση του... καρκίνου
Η κατανάλωση σοκολάτας, αναψυκτικών ή άλλων τροφίμων και ποτών με ζάχαρη σε συνδυασμό με έναν μαγνητικό τομογράφο, μπορεί να δείξει τους κακοήθεις όγκους

Λονδίνο 

Η σοκολάτα, τα αναψυκτικά και άλλες τροφές και ποτά «φορτωμένα» με ζάχαρη θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύντομα ως «όπλα» για την ανίχνευση του… καρκίνου.

Η κακοήθης «κατανάλωση» γλυκόζης

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνική η οποία εντοπίζει τον καρκίνο ελέγχοντας πόση γλυκόζη απορροφάται από τον οργανισμό, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Medicine». Και αυτό διότι οι κακοήθεις όγκοι «καταβροχθίζουν» πολύ περισσότερη γλυκόζη σε σύγκριση με τους υγιείς ιστούς, καθώς είναι άκρως «λαίμαργοι» και χρειάζονται το απλό αυτό σάκχαρο για να τραφούν και να αναπτυχθούν γρήγορα.

Προσαρμόζοντας έναν μαγνητικό τομογράφο ώστε να ανιχνεύει την απορρόφηση της γλυκόζης, ερευνητές από το University College στο Λονδίνο (UCL) ανακάλυψαν ότι οι κακοήθεις όγκοι έλαμπαν κατά την εξέταση, όταν προηγουμένως ο εξεταζόμενος είχε καταναλώσει κάτι γλυκό.

Ασφαλέστερη και απλούστερη μέθοδος

Το νέο επίτευγμα μπορεί να προσφέρει μια ασφαλέστερη και απλούστερη εναλλακτική σε σύγκριση με τη συμβατική τεχνική που ονομάζεται τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET scan).

Η τομογραφία PET για τον εντοπισμό των όγκων δεν συστήνεται σε εγκύους και παιδιά καθώς για τη διεξαγωγή της χρησιμοποιείται μικρή ποσότητα ραδιενεργής ουσίας η οποία εγχέεται στον ασθενή, ενώ παράλληλα είναι διαθέσιμη σε πολύ λίγα μεγάλα νοσοκομεία και εξειδικευμένα κέντρα ανά τον κόσμο. Αντιθέτως μαγνητικοί τομογράφοι υπάρχουν σε πολύ περισσότερα νοσοκομεία και κέντρα. Δεδομένου ότι για τη μαγνητική τομογραφία δεν χρησιμοποιούνται ραδιενεργές ουσίες, η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να εφαρμόζεται σε πιο συχνή βάση ώστε να ελέγχεται αν ο ασθενής αποκρίνεται στη θεραπεία για τον καρκίνο αλλά και για να χρησιμοποιείται η καλύτερη δυνατή θεραπεία ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του.

Με μισή πλάκα σοκολάτας

Ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης σχετικά με τη… μαγνητική μέθοδο εντοπισμού του καρκίνου, καθηγητής Μαρκ Λίθγκοου, διευθυντής του Κέντρου Προηγμένης Ιατρικής Απεικόνισης στο UCL, ανέφερε ότι τα νέα αποτελέσματα ήταν αναπάντεχα.«Ειλικρινά δεν πίστευα ότι ήταν δυνατόν να συντονίσουμε έναν μαγνητικό τομογράφο ώστε να καταγράφει την κίνηση και την απορρόφηση της γλυκόζης στον οργανισμό. Ωστόσο η μελέτη μας δείχνει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Μπορεί να γίνει εύκολα μετά την κατανάλωση ενός γλυκού ποτού, όπως ένα αναψυκτικό τύπου κόλα ή ένας φρουτοχυμός, ή την κατανάλωση μιας γλυκιάς τροφής. Μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο χρησιμοποιώντας την ίδια περιεκτικότητα ζάχαρης με εκείνη που περιέχεται σε μισή πλάκα σοκολάτας».

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης η ερευνητική ομάδα ήταν σε θέση να ανιχνεύσει με χρήση της μεθόδου όγκους στο έντερο ποντικιών. Η τεχνική έχει επίσης δοκιμαστεί σε πολύ λίγους ασθενείς με καρκίνο και τα πρώιμα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά. «Τα μέχρι στιγμής ευρήματα είναι υποσχόμενα. Μπορούσαμε να δούμε την πρόσληψη της γλυκόζης στην περιοχή γύρω από τον όγκο».

Χωρίς ενέσεις

Ο καθηγητής Λίθγκοου προσέθεσε επίσης ότι σε αντίθεση με τη μέθοδο PET, η νέα τεχνική της κατανάλωσης… γλυκών πριν από τη διεξαγωγή της μαγνητικής τομογραφίας, καταργεί την ανάγκη ένεσης. «Δεν χρειάζεται να εγχυθεί κάποια ουσία στον ασθενή, αφού εκείνος θα μπορεί απλώς να φάει ή να πιει κάτι γλυκό. Αρα τα νέα είναι καλά και για όσους δεν αντέχουν τις βελόνες».

Ο κύριος ερευνητής στο UCL σχετικά με τη νέα μέθοδο, δρ Σάιμον Γουόκερ-Σάμιουελεξήγησε ότι η τεχνική βασίζεται σε χρήση ραδιοκυμάτων ώστε να γίνει «μαγνητική» σήμανση της γλυκόζης στους ιστούς. «Η μέθοδος αυτή μπορεί να προσφέρει μια φθηνή, ασφαλή εναλλακτική σε σύγκριση με τις υπάρχουσες μεθόδους που απαιτούν την έγχυση ραδιενεργού υλικού».

Σε έναν χρόνο σε νοσοκομεία;

Οι κλινικές δοκιμές της μεθόδου σε ανθρώπους συνεχίζονται, τόνισε ο καθηγητής Λίθγκοου και προσέθεσε: «Δεν χρειάζεται να τελειοποιήσουμε τη μέθοδο, καθώς είναι αποτελεσματική στη σημερινή μορφή της. Σε έναν χρόνο, εκτιμώ ότι θα δούμε πως νοσοκομεία θα αρχίσουν να τη χρησιμοποιούν».

 Πηγή : http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=521384

Εθισμός σε… πατάτες και ψωμί

Τα ευρήματα νέας αμερικανικής μελέτης θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξηγήσουν γιατί μια πατατούλα δεν είναι ποτέ αρκετή. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου για την
Πρόληψη της Παχυσαρκίας, του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης, η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως π.χ. το λευκό ψωμί και οι πατάτες, ενεργοποιούν μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τν εξάρτηση.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικονιστικές μεθόδους για να παρακολουθήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα τν εθελοντών μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ωρών από την κατανάλωση κάθε γεύματος.

Το πείραμα του μιλκσέικ

Στο πείραμα έλαβαν μέρος 12 υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνδρες, οι οποίοι πέρασαν από αξιολόγηση που αφορούσε τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, τα επίπεδα της πείνας και την εγκεφαλική δραστηριότητά τους.

Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν σε δύο ομάδες, στις οποίες διανεμήθηκαν δύο τύποι μιλκσέικ με την ίδια γεύση: το ένα περιείχε υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, ενώ το δεύτερο περιείχε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Οι υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη απαιτούν λιγότερο χρόνο πέψης με αποτέλεσμα να απορροφώνται ταχύτερα από τον οργανισμό και να εκτινάσσουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου του αίματος στα ύψη, τα οποία όμως στη συνέχεια πέφτουν απότομα. Αντίθετα, στην περίπτωση των υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, η αφομοίωση από τον οργανισμό πραγματοποιείται με πιο αργό αλλά σταθερό ρυθμό.

Εθιστικές τροφές μας φορτώνουν κιλά

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη «φώτιζαν» την περιοχή του επικλινή πυρήνα του εγκεφάλου, που συνδέεται με την ανταμοιβή και την επιθυμία. Παρατήρησαν ακόμα ότι οι εθελοντές που είχαν πιει το «ενισχυμένο» από πλευράς γλυκαιμικού δείκτη μιλκσέικ εμφάνιζαν απότομες αυξομειώσεις ως προς τα επίπεδα σακχάρου του αίματος.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μέσω της αποφυγής τν συγκεκριμένων τροφών, τα παχύσαρκα άτομα θα μπορούσαν να «φρενάρουν» και να μειώσουν σταδιακά την υπερκατανάλωση φαγητού.

«Πέρα από την ανταμοιβή και την επιθυμία για φαγητό, η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου συνδέεται επίσης με την κατάχρηση ουσιών και την εξάρτηση, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι τροφές αυτές είναι εθιστικές» αναφέρει ο διευθυντής του κέντρου δρ Ντέιβιντ Λούντβιγκ.

«Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο περιορισμός των υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως το λευκό ψωμί και οι πατάτες θα μπορούσε να βοηθήσει παχύσαρκα άτομα να μειώσουν τη λαχτάρα τους για φαγητό και την τάση τους να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες» τονίζει ο ειδικός.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Clinical Nutrition».