Πώς εφαρμόζω την δίαιτα Άτκινς για να χάσω βάρος;

Η δίαιτα Άτκινς όπως γνωρίζουμε βασίζεται στην χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων. Βασικός της σκοπός είναι η απώλεια βάρους, αν και όπως πλέον γνωρίζουμε χρησιμοποιείται και στην αντιμετώπιση της φωτοευαισθησίας. Έχουμε ήδη αναφέρει εδώ τις βασικές αρχές της δίαιτας Άτκινς. Ας δούμε λοιπόν τώρα πώς εφαρμόζουμε στην πράξη την διατροφή αυτή.

Η δίαιτα Άτκινς χωρίζεται σε 4 φάσεις.

Η 1η φάση ονομάζεται Induction ή επαγωγή.

Η 1η φάση διαρκεί 14 ημέρες. Κατά την διάρκεια της πρέπει η συνολική ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων να μην ξεπερνά τα 20 γραμμάρια.

Στην φάση αυτή μπορούμε να τρώμε άφοβα κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά, λίπη. Τρώμε με μέτρο λαχανικά και γαλακτοκομικά και ελάχιστα φρούτα. Δεν τρώμε καθόλου πατάτες, μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, ψωμί, ζάχαρη.


Η 2η φάση ονομάζεται Ongoing Weight Loss ή συνεχής απώλεια βάρους.

Η 2η φάση δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια. Κατά την διάρκεια της η συνολική ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων αυξάνεται στα 25 γραμμάρια. Ανά εβδομάδα προσθέτουμε 5 γραμμάρια υδατανθράκων μέχρι το σημείο που μειώνεται ο ρυθμός που χάνουμε βάρος.

Στην φάση αυτή μπορούμε να τρώμε άφοβα κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά, λίπη. Μπορούμε να αυξήσουμε τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά και να προσθέσουμε μερικά φρούτα. Δεν τρώμε καθόλου πατάτες, μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, ψωμί, ζάχαρη.


Η 3η φάση ονομάζεται Pre-Maintenance ή προ-συντήρηση.

Η 3η φάση δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια. Ανά εβδομάδα προσθέτουμε 10 γραμμάρια υδατανθράκων μέχρι το σημείο που χάνουμε λιγότερο από μισό κιλό την εβδομάδα.

Στην φάση αυτή μπορούμε να τρώμε άφοβα κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά, λίπη. Μπορούμε να αυξήσουμε τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά και να προσθέσουμε μερικά φρούτα. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγες πατάτες, μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, ψωμί, ζάχαρη.


Η 4η φάση ονομάζεται Lifetime Maintenance ή συντήρηση.

Η 4η φάση διαρκεί για μια ζωή. Έχοντας μάθει το ανώτατο επιτρεπτό ημερήσιο όριο υδατανθράκων που μπορούμε να καταναλώνουμε διατηρούμαστε σε αυτό, ώστε να διατηρούμε πάντα το επιθυμητό βάρος.

Στην φάση αυτή μπορούμε να τρώμε άφοβα κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά, λίπη. Μπορούμε να αυξήσουμε τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά και να προσθέσουμε μερικά φρούτα. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγες πατάτες, μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, ψωμί, ζάχαρη.


Σημείωση :
Αν και η δίαιτα Άτκινς χρησιμοποιείται ευρέως για απώλεια βάρους, έχει μεγάλη σημασία να παραμείνουμε σε αυτή και μετά την απώλεια των περιττών κιλών μας. Αν επιστρέψουμε στον παλιό τρόπο διατροφής μας, σιγά σιγά θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε.

Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι πως αν και την ονομάζουμε δίαιτα, πρόκειται ουσιαστικά για έναν τρόπο διατροφής ο οποίος εκτός από τα πολλά ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό μας, μας προσφέρει καλή ποιότητα ζωής.

Syndication