Διατροφή Χαμηλή σε Υδατάνθρακες ή Δίαιτα Άτκινς

Η δίαιτα Άτκινς πήρε το όνομα της από τον καρδιολόγο γιατρό Ρόμπερτ Άτκινς, ο οποίος περί τις αρχές του 1970 υποστήριξε ότι η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Βασικά ο Άτκινς δεν έλεγε τίποτα νέο, αφού αυτό ήταν γνωστό ήδη από τα τέλη του 1860. Ήταν όμως ο πρώτος που βάλθηκε έναν αιώνα μετά να υποστηρίξει την θεωρία του, παρά τις αντιδράσεις από την ιατρική κοινότητα. 30 χρόνια μετά και 3 χρόνια μετά τον θάνατό του χιλιάδες άνθρωποι ορκίζονται στο όνομα του ανθρώπου που έκανε σε όλο τον κόσμο γνωστή την κετογενή δίαιτα.

Θεωρία : Το σώμα μας αποτελείται από 3 βασικά συστατικά. Πρωτεϊνες, λίπος και νερό. Αν ψάχνετε τους υδατάνθρακες δεν θα τους βρείτε σε μόνιμη βάση στο σώμα μας. Οι υδατάνθρακες αποτελούν την βενζίνη του σώματος, την εύκολη λύση όταν χρειαζόμαστε ενέργεια. Ο οργανισμός μας "καίει" λοιπόν τους υδατάνθρακες προκειμένου να λειτουργήσει. Οι υδατάνθρακες αποτελούν βασική πηγή γλυκόζης, η οποία είναι απαραίτητη για την λειτουργία του σώματός μας.

Τι γίνεται όμως όταν στον οργανισμό μας δεν βρίσκονται υδατάνθρακες; Ο οργανισμός μας αρχίζει να καίει το λίπος για να το χρησιμοποιήσει ως ενέργεια. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται κέτωση και αφορά την διάσπαση του λίπους για την παραγωγή ενέργειας και κατά συνέπεια γλυκόζης. Έτσι ο οργανισμός εξακολουθεί να λειτουργεί σωστά, παρόλο που η διαδικασία αυτή είναι πιο πολύπλοκη. Σαν επακόλουθο έχουμε την μείωση του λιπώδους ιστού στο σώμα και την αύξηση της πρωτεϊνικής μάζας.

Μύθος : Η κέτωση είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό.
Αλήθεια : Η κέτωση συχνά μπερδεύεται με την κετοαξίδωση, μια όντως επικίνδυνη λειτουργία για τον οργανισμό. Η ίδια η κέτωση είναι μια απολύτως φυσιολογική λειτουργία του οργνισμού μας.

Μύθος : Η μεγάλη πρόσληψη λιπαρών μπορεί να αυξήσει τα καρδιακά νοσήματα ή να έχει επιβλαβείς συνέπειες για τον οργανισμό, όπως αυξηση της χοληστερόλης κλπ.
Αλήθεια : Η πρόσληψη λιπαρών όπως αυτά που βρίσκονται στα ψάρια, το αυγό, το ελαιόλαδο και γενικά μονοακόρεστων λιπαρών είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας. Η πρόσληψη επεξεργασμένων λιπαρών ουσιών έχει πάντα άσχημες συνέπειες για την υγεία μας.

Μύθος : Η δίαιτα Άτκινς απαγορεύει τα φρούτα και τα λαχανικά.
Αλήθεια : Η δίαιτα Άτκινς προτρέπει την λήψη φυτικών ινών. Βασική αρχή της δίαιτας είναι το "eat your veggies" (τρώτε τα λαχανικά σας), μια και οι φυτικές ίνες δεν προσμετρόνται στο ισοζύγιο των υδατανθράκων. Τα φρούτα που περιέχουν από μόνα τους ζάχαρη πρέπει να τρώγονται όντως σε μικρές ποσότητες.

Μύθος : Η μεγάλη κατανάλωση αυγών μπορεί να ανεβάσει την χοληστερίνη.
Αλήθεια : Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες ο άνθρωπος πρέπει να τρώει καθημερινά ένα αυγό! Τα αυγά δεν έχουν καμία σχέση με την χοληστερίνη γιατί ο τύπος χοληστερίνης που έχουν, ανήκει σε αυτό που ονομάζουμε καλή χοληστερίνη.

Μύθος : Η μεγάλη πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να προκαλέσει καρδιακά νοσήματα.
Αλήθεια : Η μεγάλη πρόσληψη πρωτεϊνών δεν είναι βλαβερή για τον οργανισμό, εφόσον αυτά δεν συνοδεύονται από ζωϊκά λίπη. Ο οργανισμός μας αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από πρωτεϊνες (μυϊκό ιστο).

Μύθος : Η δίαιτα Άτκινς αποτελεί έναν τρόπο γρήγορης απώλειας βάρους.
Αλήθεια : Η δίαιτα Άτκινς, η κετογενής δίαιτα, αποτελεί τρόπο ζωής. Αν και η δίαιτα δεν έχει περιορισμό θερμίδων, είναι φυσιολογικό πως η υπερβολική κατανάλωση τους θα οδηγήσει στην αύξηση του βάρους.


Οφέλη : Με την υιοθέτηση της δίαιτας Άτκινς ως τρόπου ζωής, ο άνθρωπος βλέπει σημαντικές αλλάγες όχι μόνο στο βάρος του αλλά και στην υγεία του γενικότερα. Επειδή το λίπος αντικαθίσταται σιγά σιγά από μυϊκό ιστό, βλέπει μείωση του όγκου του, ακόμη και αν έχει διατηρήσει το ίδιο βάρος. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα κιλό λίπους καταλαμβάνει περίπου τον διπλάσιο όγκο από ένα κιλό μυϊκού ιστού.
Επίσης παρατηρείται αύξηση των σωματικών αντοχών, μεγαλύτερες αντιστάσεις στις ασθένειες, καλύτερη εξωτερική και εσωτερική εικόνα.
Τέλος μετά από έρευνες αποδείχθηκε ότι η δίαιτα Άτκινς βοηθά αποτελεσματικά τους επιληπτικούς. Οι συμπτώματα σταματούν και τα συμπτώματα εξαφανίζονται.

Παρενέργειες : Δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κάποια σοβαρή παρενέργεια της δίαιτας Άτκινς. Πρόσκαιρη απώλεια τριχών ή επιμήκυνση κύκλου έχουν παρατηρηθεί, αλλά είναι προσωρινά συμπτώματα μέχρι ο οργανισμός να προσαρμοστεί στον νέο τρόπο διατροφής.

Βασικά χαρακτηριστικά : Η δίαιτα βασίζεται στην χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες μειώνονται στους 20 για τις πρώτες 15 μέρες και μετά αυξάνονται σταδιακά, παραμένοντας όμως πάντα κάτω από το "φυσιολογικό" όριο.

Τροφές : Επιτρέπονται τα κρέατα πάσης φύσεως και τα λίπη καθώς και τα γαλακτοκομικά, τα τυριά, τα αυγά, τα λαχανικά και μερικά φρούτα. Απαγορεύεται δια ροπάλου η ζάχαρη, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι, το ψωμί, τα όσπρια.

Syndication