gourounaki έγραψε:
να ρωτήσω κάτι τη ρούλα, είμαι νέα και κάποια πράγματα δεν τα ξέρω.... στο ψωμί αλά αμέρικα, διάβασα σχόλιο σου πως τα φουντούκια έχουν 5 υδ. ανά 100γρ. Πιο πάνω διάβασα να γράφεις ότι έχουν 18υδ. τα 100γρ. Δεν κατάλαβα κάτι καλά?
Σε ευχαριστώ πολύ!
Επειδή γίνεται πολύς λόγος για τους συνολικούς υδατάνθρακες και τους καθαρούς (συνολικοί μείων τις φυτικές ίνες) οι παραπάνω αναφορές γίνονται γι΄ αυτό το λόγο δηλαδή 5 υδατάνθρακες καθαροί ή 18 συνολικοί ανά 100 γραμμάρια φουντούκια. Τώρα βέβαια υπάρχει ένα θέμα με τις τιμές γιατί διαφέρουν από κατάλογο σε κατάλογο από σάιτ σε σάιτ. Εγώ (που ποστάρισα την συνταγή ψωμί αλά αμέρικα) χρησιμοποιώ τον παρακάτω σύνδεσμο. Ότι βολεύει τον καθένα βέβαια.
[url:2ujxv0jz]
www.nutrientFacts.com/searchfood.exe?category=150895&var=5[/url]
Όπως θα δείς τα αμύγδαλα (almonds) έχουν 20 συνολικους υδατάνθρακες και 10 φυτικές ίνες άρα δηλαδή 20-10=10 καθαρούς υδατάνθρακες.
Τα φουντούκια (hazelnuts) έχουν 20 συνολικούς υδατάνθρακες και 9 φυτικές ίνες άρα δηλαδή 20-9=11 καθαρούς υδατανθρακες.
Ανάλογα ποιον κατάλογο χρησιμοποιείς θα έχεις και τις τιμές καθαρών και συνολικών υδατανθράκων.
Πάντως και από το βιβλίο του ατκινς σελίδα 573 θα δείς ότι
2 κουταλιές αμύγδαλα συνολικοί υδατάνθρακες 3,6 ενώ αφομοιώσιμοι 1,4
2 κουταλιές φουντούκια συνολικοί υδατάνθρακες 2,8 ενώ αφομοιώσιμοι 1,2
Πράγμα που σημαίνει ότι στα αμύγδαλα και στα φουντούκια οι μισοί περίπου συνολικοί υδατάνθρακες είναι φυτικές ίνες.