Nηστεία παιδάκια,σημαίνει εγκράτεια,αυτοέλεγχος και αντίσταση στα πάθη μας.Απο θρησκευτικής απόψεως εννοώ. Η οποία νηστεία της χριστιανικής θρησκείας όπως τη γνωρίζουμε καθιερώθηκε μετά τον 4ο αιώνα για να γίνει διακριτή η διαφορά των χριστιανών απο τους Ιουδαίους οι οποίοι νήστευαν την Τρίτη και την Πέμπτη(εξ΄ού και η δική μας νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής).Οι Ιουδαίοι νήστευαν όπως και οι σημερινοί μουσουλμάνοι,στερούμενοι όλη την ημέρα κάθε είδους τροφή μέχρι τη δύση του ηλίου όπως έκαναν και οι χριστιανοί τους πρώτους αιώνες και μάλιστα ειδικά τον πρώτο αιώνα που κοινωνούσαν καθημερινά κάθε απόγευμα.Μέχρι την τέλεση της θ.λειτουργίας το απόγευμα λοιπόν δεν έτρωγαν τίποτα.Αυθαίρετα θα υποθέσω οτι αυτό δεν γινόταν μόνο για θρησκευτικούς λόγους αφού μετά τη Λειτουργεία και την Θ.Κοινωνία οι χριστιανοί έτρωγαν όλοι μαζί το κοινό δείπνο της αγάπης που μπορώ όχι και τόσο αυθαίρετα να υποθέσω ότι ήταν και το μοναδικό της ημέρας,υποθέτοντας πάλι όχι και τόσο αυθαίρετα ότι όταν ο καθείς γύριζε στο σπιτάκι του ,δεν είχε περάσει προηγουμένως απο το.... σούπερ μάρκετ και το ψηγείο του δεν ήταν τίγκα στον υδατάνθρακα και σε κάθε είδους έτοιμες για κατανάλωση λιχουδιές.
Όσον αφορά τη στέρηση του κρέατος στη νηστεία,θα υποθέσω ότι έχετε προσέξει οτι και τα άλλα τρόφιμα που απαγορεύονται (γάλα,τυρί αυγά κτλ)είναι πηγές πρωτεϊνών και όταν τις στερείτε απο τον οργανισμό σας λειτουργεί υποτονικά και προσπαθεί με τις μεγάλες ποσότητες οσπρίων και ψωμιού που θα σας ζητήσει να αναπληρώσει το κενό και να ανταπεξέλθει.
Εδώ τώρα έρχεται η θρησκευτική επιταγή και σου λέι ότι η νηστεία έχει να κάνει όχι μόνο με την ...ποιότητα και το είδος της τροφής ,αλλά κυρίως με την ποσότητα.Δεν νοείται(και μιλάω γι αυτούς που είναι ευσεβείς και ξέρουν γιατί νηστεύουν??????)να κάνεις νηστεία και να τρώς υποκατάστατα τυριού απο..σόγια,κιμά απο σόγια κτλ.δυό πιάτα μακαρονάδα και να βγαίνεις απο τη ....νηστεία 10 κιλά βαρύτερος απο τη...στέρηση.
Πάντα με κάνει να γελάω και να τη σχολιάζω η ...νηστεία της Καθαρής Δευτέρας,την οποία τιμούν δεόντως οι νεοέλληνες με γαρίδες,αστακούς,μύδια,καλαμάρια χταπόδια ,κυδώνια,ούζα και τα συναφή και μετά γυρνάνε σπίτι ευχαριστημένοι έχοντας εκτελέσει στο ακαίρεο το θρησκευτικό τους...καθήκον.
Τέλος πάντων επανέρχομαι,αφού στη χριστιανική θρησκεία δεν υπάρχει απο το 12μ. χ. με την πρώτη απόφαση της πρώτης Αποστολικής συνόδου,διάκριση των τροφών σε καθαρές και ακάθαρτες ,το νόημα της νηστείας είναι περισσότερο απο προφανές,Νηστεία είναι η προσπάθεια ελέγχου των παθών μας και επειδή το πάθος της...γαστέρας είναι το πιό εύκολα ελέγξιμο απο τα πάθη,λέει η θρησκεία,άς αρχίσουμε απο αυτό.Δεν είναι ο στόχος να ελέγξεις τη επιθυμία σου για κρεατάκι,αλλά η αρχή για να κάνεις προπόνηση και να ελέγξεις το μυαλό σου και τις επιθυμίες σου για το κακό με τη γενικότερή του έννοια.
Όσο για τον ¨άρτον υμών τον επιούσιον¨ δεν εννοείται σώνει και καλά το ψωμάκι αλλά είναι το πρώτο που μπορούσε να έχει πιό εύκολα ο κάθε φτωχός .Το κρέας εθεωρείτο μεγάλη πολυτέλεια λόγω της έλειψης.Τα ζώα ακόμα και όταν ήταν σε κοπάδια,δεν σφάζονταν εύκολα για φαγητό επειδή στερούσαν την οικογένεια απο τα άλλα προϊόντα που παρήγαγαν (γλα,μαλλί κτλ.για τα μικρά ζώα και φυσικά η εργασία για τα μεγάλα)και επειδή ήταν πάρα πολύ δύσκολη έως αδύνατη η συντήρησή τους.Όταν λοιπόν μια οικογένεια έσφαζε ένα ζώο,αυτό έπερεπε να καταναλωθεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και γι αυτό γινόταν υπερβολές στην κατανάλωσή του ,που συνδέθηκαν με τις γιορτές και τις επίσημες περιστάσεις ,επειδή εκεί μαζευυονταν πολλοί και έτσι το ζώο καταναλώνονταν φρέσκο.
Εν κατακλείδι λοιπόν και για να μή σας κουράσω πολύ,η νηστεία σήμερα πρέπει να αναθεωρηθεί στο μυαλό αυτών που θέλουν να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και να πάρει τη σωστή της διάσταση.Της εγκράτειας.Σε όλα.Αν δηλ σου αρέσει πάάαααααααρα πολύ η φασολάδα,τότε νηστεία είναι να μπορείς να τη στερηθείς.
Συγνώμη για το...μακροσκελές του πράγματος.