|
Γεια χαρά,
Επισκέπτης
|
ΘΕΜΑ: Οι εμπειριες μου με lowcarb dieting
Οι εμπειριες μου με lowcarb dieting 16 Χρόνια 3 Μήνες πριν #7885
|
Καλησπερα σε ολους, εδω και 2-3 χρονια κατα καιρους εφαρμοζω αυτη τη διαιτα και θα ηθελα να μοιραστω τις εμπειριες μου με τους υπολοιπους, για να βοηθησω αλλα και να βοηθηθω.
Λοιπον ξεκινοντας να πω οτι ειμαι 1.84 και πριν 5 χρονια ημουνα ~87 κιλα (τοτε 20 χρονων) και ολη μου τη ζωη ημουν σχετικα υπερβαρος. Ειχα κανει πολλες φορες προσπαθειες με διαιτες να χασω μερικα κιλα αλλα ποτε δεν ειχα τεραστιο κινητρο και ετσι οταν εχανα 2-3 κιλα και ξαφνικα κολλουσα, εκνευριζομουνα απο τη στερηση και τα παραταγα. Τελικα τοτε μου τη βαρεσε και το πηρα στα σοβαρα, και χωρις καμια συγκεκριμενη διαιτα, απλα αρχισα να τρωρω 1 φορα τη μερα και οχι πολυ μεγαλη μεριδα, και με υπομονη σε 2-3 μηνες εχασα 15 κιλα. Οντας πλεον στα 70-73 κιλα, παρατηρησα οτι δε μου ηταν ιδιαιτερα δυσκολο να συντηρηθω εκει, χωρις να χρειαζεται να αλλαξω τις συνηθειες μου, απλα μαλλον ειχα συνηθισει να τρωω μικροτερες ποσοτητες, και η κρεπαλη μια φορα στο τοσο (πχ 1 οικογενειακη pizza ολοκληρη με ποδοσφαιρικο αγωνα) δεν ηταν αρκετη για να παρω κιλα. Παρατηρησα δε οτι ειδικα το χειμωνα ηταν πολυ δυσκολο να παρω κιλα. Παντως επειδη ειχα καει στο παρελθον και δεν ηθελα με τιποτα να γυρισω στην προηγουμενη κατασταση μου, προσεχα κιολας καθε τοσο και αν εβλεπα οτι ξεπερνουσα τα 75 κιλα, αρχιζα να κοβω λιγο το φαγητο για 1-2 εβδομαδες... Τελικα καποιες φορες που ξεγυγα λιγο παραπανω και εφτασα ας πουμε 77 κιλα και ηθελα να χασω γυρω στα 5, εκει ανακαλυψα τις low carb diets. Διαβαζοντας για αυτες online μου φανηκε κατι το ονειρικο, καθως ειμαι ατομο που λατρευει το κρεας και το λιππος, απεχθανεται τα λαχανικα, και οκ μου αρεσουν τα γλυκα, αλλα πατατες-μακαρονια-ρυζια κλπ ειναι κατι που μου ειναι σχετικα αδιαφορο. Μου φανηκε τοσο τελειο λοιπον το να μπορω να τρωω καθε μερα κρεας/ψαρι/κοτοπουλο.....μπεϊκον που το λατρευω , και γενικα ολα αυτα τα λιπαρα που κλασσικα στις διαιτες αποφευγουν, και η μονη θυσια που θα εκανα θα ηταν να μην τρωω γλυκα... Λοιπον παμε στην πραξη τωρα. Εχω κανει τη διαιτα περπου 3 φορες, τωρα ειμαι στην 3η δηλαδη που μιλαμε. Ολες τις φορες υπηρξε επιτυχια αλλα τα κιλα δεν ηταν πολλα, 3-4 συνηθως οποτε δεν ηταν τοσο τρομερο. Την τελευταια φορα, τωρα δηλαδη, χρειαστικε να χασω περιπου 8 κιλα! Η αληθεια ειναι οτι ειχα κοψει το ποδοσφαιρο αρα δεν ειχα καποια ουσιαστικη ασκηση, και μετα τα χριστουγεννα ετρωγα ασταματητα οτι και οποτε ηθελα σε οση ποσοτητα ηθελα. Μπορω να πω οτι το ευχαριστηθηκα βρε αδερφε και ας ειχε το αρνητικο αποτελεσμα του Ε καπου ειχα δει οτι η κατασταση ξεφευγει, αλλα ηρθε το πασχα και λεω δε γινεται να κανεις διαιτα με τετοιες συνθηκες....οποτε το αφησα για μετα τις διακοπες. Ξεκινησα λοιπον την πρωτη δευτερα μετα τις διακοπες (πριν 2 εβδομαδες και 2 μερες δηλαδη) στα 81 κιλα και εχω βαλει σαν στοχο τα 73. Μετα απο αυτο το χρονικο διαστημα ειμαι στα 76 κιλα χαρη στο Low carbing, και πολυ ευχαριστημενος απο την προοδο. Πιστευω οτι σε 10 μερες θα εχω φτασει σιγουρα στα κιλα που θελω και μετα θα χαλαρωσω αρκετα, αλλα οχι πολυ γιατι ερχεται και καλοκαιρι... Αρκετα με την τεραστια εισαγωγη, και ας παμε στο ζουμι. Εδω θελω να γραψω αυτα που εχω παρατηρησει απο τις φορες που εχω εφαρμοσει τη διαιτα. Παντα μιλαμε για προσωπικες εμπειριες, δεν ειμαι κανενας ειδικος, το τονιζω αυτο! : 1) Αυτο ισχυει για ολες τις διαιτες που εχω δοκιμασει. Αν δεν εισαι σιγουρος για κατι, καλυτερα αποφυγε το. Αν πχ εισαι σε διαιτα με οριο θερμιδων (πχ 1000) το να φας κατι που ισως σε παει στις 1100, μη το κανεις, καλυτερα να φας 900 παρα 1100, παντα να στρογγυλοποιεις προς τα κατω, γιατι αν αρχισεις τις ατασθαλειες, οταν "κολλησεις" λιγο, θα αρχισεις να σκεφτεσαι οτι αυτο εφταιγε, ισως απογοητευτεις κιολας, και γενικα θα χασεις την εμπιστοσυνη σου στην προσπαθεια σου. Γιατι μπορει καλλιστα να μην εφταιγε οτι εφαγες 2 μερες 100 θερμιδες παραπανω, μπορει απλα για Χ αλλους λογους να κολλησες και να χασεις σε 2 μερες πιο αποτομα, αλλα δε το ξερεις αυτο. Καλυτερα να τα εχεις κανει ολα σωστα και να εχεις εμπιστοσυνη στο αποτελεσμα παρα να απογοητευεσαι οταν δε δουλευει η μεθοδος, γιατι αν τα κανεις ολα σωστα, το να δουλεψει ειναι εγγυημενο! 2) Αυτο ειναι ισως το πιο σημαντικο κατα τη γνωμη μου για τον τυπο διαιτας που μας ενδιαφερει. Μπορει στο low-carbing να λενε οτι απο τα επιτρεπομενα φαγητα τρωγε οσο θες, αλλα μη το παιρνεις και τοις μετρητοις... Στις πρωτες μου προσπαθειες μπορει να επαιρνα 0 υδατανθρακες αλλα δεν καταφερα τιποτα (ισως πηρα και λιγα γραμμαρια) γιατι απλα οποτε πεινουσα ετρωγα ασταματητα αλλαντικα και τελικα οταν παρεις 2000 θερμιδες αντι για 1000, ακομα και με 0 carbs δεν προκειται να πετυχεις το αποτελεσμα που θες....πιστεψε με 3) Βρες υποκαταστατα για τα πραγματα που ειναι πιο σημαντικα στη ζωη σου. Καλως η κακως καθενας εχει καποιο lifestyle και καποια πραγματα δεν κοβονται με τιποτα. Αν η στερηση που νιωθεις ειναι τεραστια, αργα η γρηγορα θα υποκυψεις. Εγω για παραδειγμα πινω τεραστιες ποσοτητες coke/sprite .....ε αναγκαστηκα να συνηθισω τις Light versions τους και ας μην ειναι τοσο καλες γευστικα. Αλλα ειδικα οταν κανω διαιτα χρησιμοποιω αυτα τα ποτα για να αποφυγω να φαω, σαν να κοροιδευω το στομαχι μου ας πουμε....πειναω και πινω 2-3 ποτηρια diet coke που ειναι 0 θερμιδες 0 υδατανθρακες απλα για να ξοδεψω χρονο και να ξεχασω προσωρινα οτι πειναω, και να πλησιασω στην ωρα του υπνου. Αλλο παραδειγμα ειναι ο καφες κλπ. Εγω ειχα την τυχη να μου ειναι παντελως αδιαφορος, και οποτε επινα εβαζα 5 κουταλιες ζαχαρη γιατι ηθελα να γινει πολυ γλυκο αυτο το αθλιο πραγμα που αλλιως θα το εφτυνα 4) Προσωπικα για να ειμαι on the safe side με βαση τα προηγουμενα, αλλα και γενικοτερα επειδη ισως με βολευει, η τακτικη που ακολουθω ειναι η εξης : Προσπαθω να τρωω 0 υδατανθρακες, οχι μεχρι 20....0 και για οσο κρατησω τη διαιτα. Τωρα ενταξει θα μου πεις 0 δεν υπαρχει, ακομα και ενα φυλο μαρουλι να φας και 3 δισκια canderel στον καφε εχεις παρει 1-2 γραμμαρια αποδω και αποκει. Αλλα εννοω να περιοριζομαι σε αυτα, δηλαδη πανω απο 5 δεν χτυπαω και πολλες μερες ειμαι κυριολεκτικα στο 0. ΚΑι επισης ταυτοχρονα προσπαθω να τρωω πολυ λιγες θερμιδες ημερισιως. Αυτο ειναι μια τακτικη που δε τη συστηνω σε αλλους γιατι ισως δε μπορεσουν να ανταπεξελθουν και η ενταση της στερησης που νιωθεις στην αρχη ειναι τεραστια. Επισης κατα καποιο τροπο αναιρει πολλα απο τα Πλεονεκτηματα του Low-carbing που σας εφεραν σε αυτη τη διαιτα (οτι δηλαδη δε θα χρειαστει να στερηθειτε ιδιαιτερα). Αλλα η προσωπικη μου εμπειρια ειναι οτι αν το καταφερετε υπαρχουν και πολλα ωφελη. Προσωπικα νομιζω οτι σαν ατομο πρεπει να χρειαζομαι γυρω στις 2000 θερμιδες ημερισιως για να συντηρηθω. Ε οταν κανω Low carbing εκτος απο 0 υδατανθρακες φροντιζω να τρωω και κατω απο 1000 θερμιδες. Το ξερω ειναι υπερβολικο, και τις πρωτες 4 μερες ειδικα οταν προερχομαι απο μια κατασταση που ετρωγα και 2500-3000 θερμιδες τη μερα (οπως την τελευταια φορα τωρα το Πασχα) πεινας απιστευτα. Δηλαδη ξεκινησα τη δευτερα με λιγο κρεας για φαγητο, και πεινουσα σχετικα αλλα οχι τρελα μαλλον επειδη ειχα φαει πολυ καλα την κυριακη. Ε την τριτη που συνεχισα με λιγο ψαρι και τιποτα αλλο, ειχα απιστευτη πεινα. Την τεταρτη το ιδιο....την πεμπτη πεινουσα σχετικα λιγοτερο. Καπου εκει αρχιζεις να εχεις το μεγαλο ωφελος οτι συνηθιζει ο οργαμισμος σου να ζηταει λιγοτερο φαγητο και να μην πεινας τοσο πολυ....αυτο κανει τις επομενες εβδομαδες πολυ πιο ευκολες για μενα. 4 μερες "μαρτυριου" αξιζουν για να εχω μετα 2-3 εβδομαδες "ευκολης" διαιτας. Με αυτον τον συνδιασμο εγω χανω περιπου 2.5 κιλα την εβδομαδα ποσο πολυ ικανοποιητικο και που σε γεμιζει ορεξη να συνεχισεις οσο και αν στερεισαι καποια πραγματα. 5) Κατι αλλο σημαντικο ειναι να μην κανετε ατασθαλειες. Το να φας ενα γλυκακι εδω και εκει δε θα σου καψει τη διαιτα, αλλα το κακο ειναι οτι συντηρει την αναγκη σου να το ζητας. Μετα απο 2 εβδομαδες χωρις ΚΑΝΕΝΑ γλυκο, θα δειτε οτι πλεον δε θα το ζητατε. Αν το σκεφτειτε η σας το προτεινουν δε θα σας "χαλασει" , γιατι στο μυαλο σας ειναι συνυφασμενο με κατι το πολυ νοστιμο, αλλα απο μονοι σας δε θα το αναζητησετε ποτε! Το διαβαζα και δε το πιστευα αλλα ειναι αληθεια! ΚΑι ειναι και ο λογος που οταν σταματαω να κανω αυστηρο low carbing ειμαι διστακτικος στο να φαω γλυκα που και που, ακριβως για να μην αρχισουν και μου ερχονται cravings παλι και ξεφυγει η κατασταση. 6)Προσεχτε τα λαχανικα! Υπαρχει η πεποιθηση απο τις κλασσικες διαιτες υγιεινης διατροφης που βασισονται στο ελαχιστο λιπος και τον περιορισμο των θερμιδων, οτι τα λαχανικα ειναι ακινδυνα. Στις Low carb diets ΔΕΝ ειναι ετσι. Θα πρεπει να δειτε ποια λαχανικα εχουν λιγους και ποια πολλους υδατανθρακες, και πως θα τα βαλετε στη διατροφη σας. Για παραδειγμα, το μαρουλι, το λαχανο, η ντοματα εχουν πολυ λιγους, αλλα το καροτο εχει πολλους! Ειναι κατι που δε μπορεις να το "βγαλεις" με καποια λογικη, οποτε ψαχτε το. Το μυστικο ειναι να προσπαθησεις να βρεις ποια τροφιμα απο αυτα που σε ΕΣΕΝΑ αρεσουν εχουν λιγους και ποια πολλους. Ειναι σαν να ψαχνεις τις "αδικιες" που ειναι υπερ σου για να τις εκμεταλευτεις. Ας πουμε εμενα μου αρεσε να τρωω και μαρουλι και ντοματα και καροτο....αλλα δε μου κανανε καμια αισθηση ουτως η αλλως...οποτε θα ητνα ηλιθιο να συνεχισω να τρωω καροτα. Αντιθετα οταν εφτιαχνα τονο-σαλατα, εκμεταλευτηκα την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ μαγιονεζα χωρις λιγα λιπαρα και αλλες αηδιες που οντως εδινε πολλη γευση χωρις να εχει παρα ελαχιστους υδατανθρακες! 7) Οταν πηγαινετε εξω και δε μπορειτε να ελεγξετε τους υδατανθρακες, εχετε απο πριν σχεδιασει καποια σεναρια για το τι θα μπορεσετε να φατε/πιειτε. Προσωπικα για φαγητο βγαινω σπανια οποτε αυτο δεν ηταν προβλημα, αλλα ας πουμε τα friday's που πηγαινα καθε τοσο τα εχω κοψει γιατι δε μπορω να βρω κατι δυστυχως που να ειναι carb free αλλα δε το εχω πολυψαξει κιολας γιατι δε με πειραζει τοσο. Σε 1 Burger-place που πηγαινω, εκει το εχω κοψει προς το παρον αλαλ οταν χαλαρωσω λιγο θα παω με τη λογικη 2 ψωμια τη μερα δε χαθηκε ο κοσμος....αλλα για τωρα δεν πλησιαζω. Αυτο ομως που δε μπορω να κοψω ειναι η εξοδος για ποτο, και τα starbucks για cafe... Ε τα starbucks Καλως η κακως ειναι θανατος, αυτο το frapuchino caramel με σαντυγι και εξτρα καραμελα που επαιρνα, παιζει εκτος απο 400 θερμιδες να εχει και 100 γραμμαρια υδατανθρακες μονο του Υπαρχουν πολλα αλλα, αλλα ηδη εχω γραψει απειρα και κουραστηκα...για 1ο post καλα ειναι |
|
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
|
Re: Οι εμπειριες μου με lowcarb dieting 16 Χρόνια 3 Μήνες πριν #7886
|
Γειά σου Κωνσταντίνε!
Being NO expert myself, νομίζω πως ειδικά στη δική μου περίπτωση (είμαι 1.62 και 59 κ θέλω να πάω εν καιρώ 53) έχουν σημασία και οι θερμίδες. Την πρώτη εβδομάδα με South Beach που μοιάζει στην Ατκινς (Συλβιούλα με ακούς??? Τώρα είμαι στην 1η φάση της Ατκινς και προσέχω πολύ περισσότερο! Ο σκοπός μου ειναι να κάνω τους χαμηλούς υδατάνθρακες τρόπο ζωής γι᾽αυτό για τα cravings σε γλυκο κ ψωμάκι θα ακολουθήσω τις υπέροχες συνταγές των κοριτσιών εδώ... αλλά σιγά῏σιγά και με μέτρο! Καλό καλοκαίρι με υγειές σώμα |
|
Ευτυχισμένη με Ατκινς
|
Re: Οι εμπειριες μου με lowcarb dieting 16 Χρόνια 3 Μήνες πριν #7893
|
Έχεις δίκιο Nicoline, τα γλυκάκια ακόμα και τα επιτρεπτά με μέτρο.
Εγώ όταν τρώω γλυκά, καθότι μέγιστη γλυκατζού ξεφεύγω κι από το μέτρο, επιτρέπω στην κα ζυγαριά να κολλήσει ή και να πάρει την ανιούσα ακόμα. Ευτυχώς αυτό μου συμβαίνει μόνο στις δύσκολες ημέρες. Μόλις κόψω τις μους σοκολάτα και τα κουλουράκια να δεις τι ωραία που κατεβαίνει η ζυγαριά.... μεγάλη χαρά σου λέω!!! |
|
|
Re: Οι εμπειριες μου με lowcarb dieting 16 Χρόνια 3 Μήνες πριν #7898
|
Χιχιχιχι! Ρουρού μου, εμένα η μεγάλη μου χαρά είναι αυτή η επικοινωνία που ἐχετε καθιερώσει εδω!!!
Είναι φανταστικό πόσο σε στηρίζει και σοθ δίνει κίνητρο... Μπράβο σε όλους σας! Εμένα με μύησε η Σύλβια και καταλαβαίνω απόλυτα τον ενθουσιασμό της Και απο γλυκα για την ώρα... adios! Πολλά φιλιά και καλή μας Πρωτομαγιά!!! |
|
Ευτυχισμένη με Ατκινς
|
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.082 δευτερόλεπτα