Με ενδιαφέρον διαβάζω τις απόψεις μελών σχετικά με την Άτκινς και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την τριχόπτωση και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου. Έχω διαπιστώσει ότι πλανάται η άποψη "πάσα (διατροφή) μη Άτκινς, βάρβαρη" και όποιος έχει αντίθετη άποψη θεωρείται σχεδόν αιρετικός. Έχω διαβάσει αρκετές φορές το βιβλίο του Άτκινς και με ιδιαίτερη λεπτομέρεια γιατί είναι ένας θησαυρός γνώσης -όχι μόνο σε ότι έχει να κάνει με διατροφή αλλά και για διάφορες δυσλειτουργίες όπως διαβήτης, θυροειδής, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και άλλα πολλά. Με ενοχλεί πραγματικά που η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών δεν μας έχει εξηγήσει με απλά λόγια ότι εάν αποφεύγουμε τους "άχρηστους" υδατάνθρακες, θα ωφελήσουμε την υγεία μας. Δεν δέχομαι όμως την άποψη ότι είναι "ή Άτκινς ή τίποτα". Και σίγουρα μπορεί η συγκεκριμένη διατροφή (για άγνωστους, ψυχολογικούς, σωματικούς ή και βιοχημικούς λόγους) να μην ταιριάζει σε έναν άνθρωπο και να προκαλεί επιπλοκές (όπως π.χ. η τριχόπτωση). Άλλωστε κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και αντιδρά διαφορετικά στα ερεθίσματα. Κατ' ανάγκη, ούτε οι υδατάνθρακες είναι κακοί, ούτε το λίπος καλό. Η αξία και η απαξία ενός πράγματος έγκειται στην χρήση του. Έτσι και σε ότι έχει να κάνει με την διατροφή και τις όποιες συνειδητές επιλογές μας ως προς αυτή, θα πρέπει να ακολουθούμε το "παν μέτρο άριστον". Δεν αμφισβητώ όλα τα παιδιά εδώ μέσα, είτε εκείνα που πάσχουν από φωτοευαισθησία είτε εκείνα που θέλουν να χάσουν βάρος, ότι τους έχει βοηθήσει πολύ σημαντικά η συγκεκριμένη διατροφή. Ίσα ίσα που θεωρώ ότι ο Άτκινς είχε το θάρρος/δαιμόνιο/μεράκι να εκφράσει ανοιχτά κάποιες αλήθειες και προσωπικά με έχει βοηθήσει πάρα πολύ γιατί έχω αντίσταση στην ινσουλίνη και δεν θέλω να παίρνω σωρηδόν χάπια που δίνουν οι γιατροί στους διαβητικούς (χωρίς να είμαι διαβητική!). Απλά λησμονούμε όλοι ότι ο Άτκινς αναφερόταν στον Αμερικάνικο τρόπο ζωής και διατροφής και αναθεμάτιζε την βιομηχανία τροφίμων της Αμερικής. Εάν έχει επισκεφθεί κανείς ένα Super Market στην Αμερική, θα φρικάρει. Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα σε ακατέργαστη μορφή, υπάρχουν τεράστιες συσκευασίες γιατί το σύνθημα είναι "the more, the better", οι περισσότερες νοικοκυρές δεν ξέρουν το ρήμα "μαγειρεύω" αφού το μόνο που κάνουν είναι να ζεσταίνουν τα έτοιμα γεύματα (πλαστική τροφή) που αγοράζουν από τα ράφια των καταστημάτων. Ακόμα και στα παραδείγματα του Άτκινς, αν διαβάσει κανείς τι έτρωγαν αυτοί οι άνθρωποι προτού ακολουθήσουν Άτκινς, θα διαπιστώσει ότι κατανάλωναν τρόφιμα-σαβούρα. Η μεσογειακή διατροφή είναι αρκετά διαφορετική και δεν είναι τυχαία η κορυφαία στον κόσμο. Το ιδανικό θα ήταν να προσαρμόζαμε τις αρχές του Άτκινς στην δική μας ελληνική διατροφή, έχοντας πάντοτε την αίσθηση του μέτρου (αλλα και της μοναδικότητάς μας ως ανθρώπινο σύστημα) και έτσι θα έχουν πάντα θέση στο τραπέζι μας και τα όσπρια, και το ψωμί ή τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και τα φρούτα και άλλα πολλά.